Reuniunea de finalizare a proiectului QFORTE
În perioada 2-3 mai 2024, Universitatea de Stat din Moldova a găzduit cea de a 6-a reuniune finală a consorțiului proiectului Îmbunătățirea Asigurării Calității în Sistemul de Învățământ Superior din Moldova/ Enhancement of Quality Assurance in Higher Education System in Moldova – QFORTE, număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către:
- Valentina PRIȚCAN, prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale, conf. univ., dr., coordonator instituțional al proiectului QFORTE;
- Vitalia DIGOLEAN, metodist, Departamentul de Relații Internaționale;
Reuniunea finală a proiectului QFORTE a fost deschisă de către Nadejda VELIȘCO, coordonator de proiect, Secretar General, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova cu o prezentare a obiectivelor, activităților și realizărilor importante ale proiectului QFORTE, urmată de discursul susținut de către Olesea SÎRBU, prorector, ASEM.
Obiectivul principal al evenimentului a fost analiza performanțelor realizate în cadrul proiectului QFORTE, pregătirea pentru elaborarea raportului final de activitate și instrucțiuni pentru raportarea financiara corecta.
În cadrul întâlnirii, partenerii au discutat rezultatele obținute pentru fiecare pachet de lucru, o atenție deosebită fiind acordată dezvoltării cadrului legislativ în domeniul asigurării calității în învățământul superior, exploatării strategiilor și manualelor calității la nivel instituțional. A doua zi a fost dedicată activităților de diseminare, realizate de către universitățile partenere din Moldova la nivel instituțional și național. Partenerii au discutat aprobarea planului de sustenabilitate al proiectului QFORTE și activitățile de exploatare, realizate de fiecare instituție. O atenție deosebita a fost acordată raportului final și cel financiar.
În cadrul consorțiului proiectului QFORTE au participat 14 parteneri din Moldova și UE.
Parteneri din Republica Moldova:
- Universitatea de Stat din Moldova;
- Academia de Studii Economice din Moldova;
- Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți;
- Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul;
- Universitatea de Stat din Comrat;
- Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice;
- Universitatea de Studii Politice Europene Economice;
- Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare;
- Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
Parteneri UE:
- Universitatea din Montpellier, Franța;
- Universitatea din Salamanca, Spania;
- Universitatea din Leipzig, Germania;
- Institutul European de Dezvoltare și Cercetare a Politicilor din Maribor (EPDRI), Slovenia;
- Reţeaua Agenţiilor de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior din Europa Centrală și de Est, Germania.
Obiectivul general al proiectului QFORTE rezidă în facilitarea integrării Republicii Moldova în SEÎS (Spațiul European de Învățământ Superior) / EHEA (European Higher Education Area) prin îmbunătățirea asigurării calității în sistemul de învățământ superior.
Obiective specifice:
- OB1: Promovarea și consolidarea culturii asigurării calității în Republica Moldova și constituirea unui consens național al actorilor-cheie cu privire la problemele de dezvoltare.
- OB2: Dezvoltarea și promovarea unui cadru legislativ național și stimularea schimbărilor de reglementare privind asigurarea calității în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.
- OB3: Îmbunătățirea managementului asigurării calității al instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova prin acreditare instituțională internațională.
- OB4: Consolidarea capacităților instituționale ale instituțiilor de învățământ superior (IÎS) din Republica Moldova pentru implementarea eficientă a reformei asigurării calității.
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți se numără printre instituțiile care au fost evaluate și acreditate de către ARACIS, cu suportul proiectului QFORTE. Coordonatorul instituțional al proiectului QFORTE este Valentina PRIȚCAN, prorectoră pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ.
Mai multe detalii despre proiectul QFORTE, găsiți pe site-ul oficial al proiectului: https://qforte.usm.md/ și pe pagina USARB a proiectului QFORTE: https://usarb.md/qforte/